Kinderen spelen deze zomer op het landgoed Fraeylemaborg de hoofdrol. Met je ticket voor de Midsommar Markt heb je tevens toegang tot de Fraeylemaborg en de tentoonstelling Borgkinderen, met historische kinderportretten uit drie eeuwen. Voor slechts €5,00 heb je niet alleen toegang tot de Midsommar Markt, de lezingen, diverse activiteiten en entertainment, maar ook kun je de borg en de tentoonstellingen bezoeken. En kinderen tot 12 jaar mogen zelfs gratis naar binnen!  

De tentoonstelling Borgkinderen
Borgkinderen Fraeylemaborg flyerVol trots lieten de borgbewoners en andere Groningers van stand hun kinderen portretteren. Dat leverde fraaie, sfeervolle en aandoenlijke schilderijen op. De kleintjes zijn feestelijk gekleed en hebben vaak speelgoed of een dier bij zich. Jongetjes hebben de eerste jaren een jurk aan, dat was makkelijker zolang ze nog niet zindelijk waren. Soms is op de achtergrond de stoere borg te zien waar het gezin in de zomer woonde. Ook zijn er aangrijpende herinneringsportretten, omdat veel kinderen al overleden op jongere leeftijd. In de 17e eeuw maakten drie tot vier van elke tien zuigelingen niet eens het eerste levensjaar vol.  

De portretten hebben deels met de Fraeylemaborg te maken maar ook met diverse andere borgen. Zo zijn er portretten van kinderen van de MenkemaborgVerhildersum, de Hanckemaborg borg Ewsum en de Warffumborg.  

Recent kocht de Fraeylemaborg twee kinderportretten terug die tot de oorspronkelijke inventaris behoorden. Ook zijn er bruiklenen van particulieren en musea, waaronder het Groninger Museum.   

In de follies (verrassende gebouwtjes) in het park zijn foto’s tentoongesteld rond het thema “Borgkinderen van nu”. Fotografen Sylvia Germes, Lia Tamminga en Wilco van der Laan laten elk een originele  kijk zien op dit thema. In de Oranjerie zijn bovendien amateurfoto’s te zien van hedendaagse Borgkinderen, een selectie van de publieksinzendingen van de afgelopen maanden.  

Tijdens de Midsommar Markt kunnen kinderen ook op de foto. Als sterke Pippi met paard Witje of gewoon zoals de kinderen zelf willen.  

Website: Landgoed Fraeylemaborg 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.