De Midsommar Markt wordt georganiseerd door echte Scandinavië liefhebbers die al jaren genieten van vakanties en reizen door Zweden en de andere Scandinavische landen. Ook wel bekend als de voormalige organisatoren van de Zweedse kerstmarkt bij de Fraeylemaborg in Slochteren en later vond dit evenement plaats op het voormalige terrein van de Suikerunie te Groningen.

Het stokje van de Zweedse kerstmarkt hebben Dita en Anniek inmiddels overgegeven. Na jaren begon het toch weer te kriebelen en hebben we Stichting Scandinavië Beleven opgericht. Het doel van onze stichting is om de Scandinavische beleving van de cultuur, tradities en ambachten te delen met het grote publiek door het organiseren van evenementen en activiteiten. Voor komend jaar (2022) is ons team aangevuld met Hanne-Wil en Nelleke.

In 2018 werd de Midsommar Markt voor het eerst georganiseerd. De Midsommar Markt is een viering van de langste dag van het jaar. Oorspronkelijk komt de midzomerviering voort uit de zomerzonnewende. In voornamelijk Zweden en Finland is de midzomerviering, gezamenlijk met de kerstviering, het grootste feest van het jaar. Op Museum Landgoed Nienoord willen wij een Scandinavische beleving van de Midsommar neer zetten en iedereen laten ervaren wat een mooi en gezellig feest dit is. 

IMG-20220412-WA0011
Hanne-Wil, Dita, Anniek en Nelleke

Mijn naam is Dita Blom. Sinds januari 2006 woon ik in Loppersum en hier is sinds 1 maart 2006 mijn bedrijf en atelier Blomsterstuga gevestigd, waar ik al vele jaren les geef in Zweeds borduren (yllebroderi), poppen maken, vilten en verven. Blomsterstuga organiseert regelmatig textiel- en cultuurreizen naar een van de Scandinavische landen of de Baltische staten.
Sinds de jaren 80 hebben wij onze vakanties meestal doorgebracht in Scandinavië. Eerst Denemarken, later ook Zweden. 15 jaar lang hadden wij een vakantiehuis in Småland.
In 2003 organiseerde ik de eerste Zweedse kerstmarkt en ben dat blijven doen t/m 2015. Vanaf 2018 zijn we ons gaan richten op het andere grote Scandinavische feest: de Midsommar. De kleinschaligheid, de vele ambachten, eerlijke producten, de fika en de ongedwongen sfeer zijn de onderdelen waar ik enorm van houd!


Kortom: ik ben Nederlandse, maar mijn hart is Zweeds.

Ik ben Anniek van Ringh, 31 jaar en ik woon in Zuidhorn met mijn vriend en dochter van één jaar. Ik ben orthopedagoog, gespecialiseerd in dyslexiezorg en de ontwikkeling van het Jonge Kind.

Via mijn schoonmoeder Dita, heb ik kennis gemaakt met de Scandinavische landen en het organiseren van evenementen. 

In 2015 heb geholpen met het organiseren van de laatste Zweedse kerstmarkt in Groningen, voordat het stokje werd overgedragen. Het organiseren van dit evenement heeft mij erg enthousiast gemaakt en ik wilde hierin graag verder. 

Daar is in 2018 de Midsommar Markt uit voortgekomen. Naast kerst is dit een grote feestdag die in meerder landen wordt gevierd. De gemoedelijkheid van Scandinavië in combinatie met de prachtige culturen vanuit verschillende landen, maakt de Midsommar Markt een prachtig evenement om te organiseren.

Mijn naam is Hanne-Wil Kievitsbosch, 32 jaar oud en woonachtig in Groningen. 

Via Anniek ben ik terecht gekomen in de organisatie van de Midsommar Markt. In het dagelijks leven werkzaam als communicatieadviseur voor Natuurmonumenten, hierbij organiseer ik vaker evenementen in allerlei soorten en maten. 

Met het organiseren van de Midsommar Markt ga ik weer vanuit een ander thema aan de slag. Ik kijk er naar uit om iedereen te ontmoeten op 25 en 26 juni!

Ik ben Nelleke Veldman- Kortmann, woonachtig in Oosterwolde.  

Jarenlang heb ik een zelfstandig gastouderbureau gerund. Nu dat is afgelopen heb ik tijd voor andere dingen waar mijn hart naar uitgaat.. 

Mijn liefde voor Zweden en Scandinavië is er al decennia, ooit begonnen met vakanties en het lezen van boeken. Graag ondersteun ik ons team om er dit  jaar een bijzondere markt van te maken. Zo dat het voor iedereen een Zweedse belevenis wordt.