Dita Blom van Blomsterstuga schrijft haar eigen digitale magazine boordevol Zweedse inspiratie en zelfmaak-ideeën. In haar voorjaarseditie neemt ze haar lezers mee in onder andere de tradities rondom Pasen. Deze keer een gastblog van haar hand. 

Påskkärringar
Met Pasen verkleden de kinderen zich als heks, met een rok, schort en hoofddoek. Voor het verdrijven van het symbolische kwaad, krijgen de kinderen Paassnoep. Vroeger dacht men dat heksen op hun bezems naar Blåkulla (satans berg) vlogen en op hun tocht kinderen meenamen. De oorsprong van het gebruik ligt in de grote heksenjacht uit de 17e eeuw. Heksen werden verdreven door vuur (bij ons zijn er ook nog de Paasvuren). Pas in de 19 e eeuw begonnen kinderen zich te verkleden als heks. 

Påskris
Een ander Zweeds gebruik zijn de paastakken, vaak de berk, die versierd worden met gekleurde veertjes. In het Zweeds 
Påskris. Soms worden er ook nog versierde eieren, kuikens en papieren bloemen in gehangen. Ook worden kleine struikjes in de tuin vaak versierd met gekleurde veertjes. Een moderne (duurzamere) variant is om de takken te versieren met bolletjes gekaarde wol in allerlei kleuren. 

Wil je meer leuke inspiratie van Dita? Schrijf je dan snel in voor haar nieuwsbrief.

Zweeds Paasheksje Paskris Zweeds Paasheksje

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.